pixel
Watermeter uitlezen in Domoticz -Python script 2

Watermeter uitlezen in Domoticz -Python script

0
(0)
Watermeter uitlezen in Domoticz -Python script 3
WatermeterDe meterstanden van stroom en gas kan ik eenvoudig naar Domoticz halen door de slimme meter te koppelen aan Domoticz. Het volgende idee was: Hoe kan ik de watermeter uitlezen in Domoticz? Als je onderstaande stappen volgt is dat eenvoudig te doen. Kosten? Een euro of 2 en een half uurtje vrije tijd!
Benodigdheden

 • Raspbian software
 • Domoticz software
 • Inductieve NPN sensor
 • Dupont kabels/connectors


 • Advertentie :


  Voorbereiding

  Het idee is vrij simpel: op de watermeter zit een draaischijfje die bij iedere liter water éénmaal rond draait. Op dat draaischijfje zit een half maantje van metaal. De inductieve NPN sensor wordt boven het draaischijfje bevestigd en iedere keer als er een rondje gedraaid is wordt er een signaal naar Domoticz gestuurd dat er één liter water verbruikt is.

  Inductieve NPN sensor tot 8mm diepte.
  Inductieve NPN sensor tot 4mm diepte. Deze 4mm gebruik ik zelf ook.
  4mm vanaf Aliexpress

  Watermeter uitlezen in Domoticz -Python script 4

  De NPN sensor heeft 3 draden (bruin/zwart/blauw). Het beste kunt je dupont female connectors aan de 3 draden maken. Ik had zelf geen losse connectors liggen, dus heb ik maar dupont kabeltjes aan de 3 draden gesoldeerd. De blauw draad moet op een GROUND-pin (bv. pin 39) aangesloten worden, de zwarte draad op een GPIO (bv. GPIO 21 = pin 40) en de bruine draad op een 5V-pin (pin 2 of 4). Hoewel het een 6-36 Volt sensor is werkt deze prima op 5 Volt op een Raspberry Pi. Zodra de NPN sensor op de Raspberry Pi aangesloten is hou je het blauwe uiteinde tegen een stukje metaal (bv. schroevendraaier) aan.

  Als je alles goed aangesloten hebt moet de led bovenop de sensor gaan branden. Indien dat het geval is hou je de sensor boven het draaischijfje met het halve maantje (van metaal). Ook nu moet de led op de sensor branden, zodra het metalen gedeelte van het draaischijfje exact onder de sensor zit. Bij mij was dat laatste niet het geval. Het bleek dat de plastic kap van de watermeter te dik was om de draaischijf te detecteren. Wat nu?? De watermeter slopen is geen oplossing, aangezien deze eigendom is van het waterbedrijf. Op goed geluk heb ik een stuk schuurpapier gepakt en ben ik het blauwe uiteinde van de sensor gaan schuren. Stukje schuren, kijken of de led nu wel gaat branden, stukje schuren, etc., net zo lang totdat de sensor het draaischijfje kan detecteren.

  Zodra de NPN sensor het draaischijf goed detecteert is het tijd om de NPN sensor definitief op de watermeter de plaatsen. In eerste instantie zat ik te denken hoe ik een beugeltje ergens aan vast kon maken, maar de beste oplossing was nog veel eenvoudiger: een gaatje boren in de deksel van de watermeter, de sensor er doorheen halen en aan beide kanten vast draaien met twee moertjes. Zorg er uiteraard wel voor dat je het gaat je exact op de juiste plek in de deksel boort, dus precies boven het draaiende schijfje met een metalen halve maantje. Dit komt erg nauwkeurig!

  Sensor in Domoticz

  Uiteraard wil je in Domoticz zien hoeveel water je dagelijks verbruikt. Hiervoor moeten we een RFXMeter sensor aanmaken. Dit doe je door middel van JSON:

  http://192.168.2.152:8080/json.htm?type=createvirtualsensor&idx=29&sensorname=Water&sensortype=113

  Uiteraard moet je het IP adres en het poort nummer aanpassen naar de waarde van jouw Raspberry Pi (handig is het om de Pi een vast IP adres te geven). Je krijgt nu een melding in de browser te zien dat de sensor aangemaakt is en welk idx de sensor heeft gekregen. Het idx-nummer hebben we bij de volgende stap nodig:

  http://192.168.2.152:8080/json.htm?type=setused&idx=178&name=RFXMeter&switchtype=2&used=true

  Mijn sensor had idx 178 gekregen, maar dit moet je dus aanpassen naar de waarde die je bij de vorige stap hebt gezien. Als het allemaal goed gegaan is krijg je onderstaande sensor (uiteraard met 0 liter) te zien onder Utility-tabblad:

  Python script

  Download hier het Python script en pak het uit met een extractor als WinRar. Met dit Python script lees je de GPIO uit en schrijf je iedere verbruikte liter water via JSON naar Domoticz. Je huidige stand van de watermeter kun je invullen regel 9 bij “Counter”. Op regel 12 vul je het IP adres en het poort nummer van je Raspberry Pi in en op regel 14 het idx-nummer van de zojuist aangemaakte RFXMeter sensor. Indien je de sensor op GPIO 21 (pin 40) hebt aangesloten dan hoef je verder niets meer aan te passen in het Python script. Mocht je een andere GPIO gebruiken dan moet je overal waar “40” staat de waarde vervangen door de door jou gebruikte pin. Plaats het script in de folder /home/pi/domoticz/scripts/.

  Meterstand

  De meterstand wordt bijgehouden in het bestand meterstand.txt. Hierdoor blijft de meterstand behouden bij een herstart van de Raspberry Pi (zonder dit bestand zou de meterstand telkens op 0 springen). Mocht de meterstand in Domoticz een keer, om wat voor reden dan ook, niet meer juist zijn dan kun je het bestand meterstand.txt aanpassen naar de juiste waarde. Bij de eerstvolgende update van de sensor is dit in Domoticz zichtbaar.

  Crontab

  Om het script automatisch te laten draaien gaan we een cronjob aanmaken in de crontab. Open de crontab met onderstaand commando:

  sudo crontab -e

  Nu de crontab van de root-user geopend is voeg je onderstaande regel toen:

  @reboot /usr/bin/python /home/pi/domoticz/scripts/watermeter.py >/var/log/cronlog.log 2>&1

  Sluit de crontab met “CTRL X” en bevestig dat je de wijziging wilt opslaan. Vanaf nu wordt het script automatisch na iedere reboot gestart. Om te controleren of het script daadwerkelijk gestart is kun je onderstaand commando ingeven:

  grep cron /var/log/syslog

  In het overzicht wat je te zien krijgt moet de regel staan die je toegevoegd hebt aan de crontab. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je het script eventueel handmatig start, om te zien of het goed draait:

  sudo python /home/pi/domoticz/scripts/watermeter.py

  Vanaf nu kun je het waterverbruik in Domoticz monitoren!
  Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt?
  Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

  Tevreden met deze website?

  Wat vond je van deze post?

  Klik op een ster om deze te beoordelen!

  Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

  Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht beoordeelt.

  8 gedachten over “Watermeter uitlezen in Domoticz -Python script”

  1. blank

   mooie toepassing! Ik ben ermee bezig, maar lukt me niet. Het lijkt dat de python script niet werkt. De installatie van de NPN sensor is goed gelukt. De sensor led licht op als de metalen wieltje passeert.
   Virtual device is aangemaakt en waarden in script zijn goed ingevoerd. Als ik handmatig het script start zie ik geen output in terminal. De virtual sensor in Domoticz veranderd niet en toont een rode balk.
   Kunt u mijn verder helpen?

   1. blank

    Hallo Bas,

    Bedankt voor je reactie.
    Ik ben momenteel bezig met een nieuwe manier te maken en testen.
    Deze manier is wat beter en minder afhankelijk van codes en python scripts. Dit gebruikte ik 5 jaar geleden. En er is veel veranderd daarom besloten om wat anders te gaan maken en bedenken.

    1. blank

     Zeker een hele mooie toepassing.
     Is de manier waar je nu mee bezig ben heel erg verschillend van de bovenstaande manier?
     Ik ben erg benieuwd met wat voor manier je nu bezig ben.
     Alvast bedankt voor de bovenstaande manier.

     1. blank

      Hallo Robert A,

      Bedankt voor je reactie.
      Ben nu bezig via een NodeMCU en daar espeasy op te draaien.
      en dan daar de sensor output door te zetten naar een input van de NodeMCU.
      alleen ben nog een beetje aan het uitvogelen welke spanning nu goed gaat richting de sensor.
      En wat terug komt vanuit de sensor, als ik boven de 5v kom kan ik de input slopen van de NodeMCU.
      En zodra ik dat wat goed heb werken ga ik dat plaatsen, ben nog niet tevreden met het huidige resultaat.

       1. blank

        Hallo Frits,

        Bedankt voor je reactie.
        Ik zal binnenkort daar ook weer mee bezig, wil hem straks ook gekoppeld hebben aan home assistant.

       2. blank

        Hallo Wobbe,

        is er nog een update betreft dit? Ik denk dat ik alle stappen te hebben doorlopen (prox reageerd, meterstand_water.txt is aangemaakt) maar ik krijg hem nog niet goed terug te zien in domoticz.

       3. blank

        Hallo Koen,

        Bedankt voor je reactie.
        Ik werk zelf niet meer met Domoticz, ik ben over gegaan naar Home Assistant en daar een nieuwe manier voor gemaakt.
        misschien is er nog een gebruiker die hier komt jou op weg kunt helpen.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Winkelwagen