tt

De basis informatie voor solderen.

Soldeertin (loodvrij) smelt bij ongeveer 225graden
(loodhoudend ongeveer 190 graden).

Je soldeerbout moet ongeveer tussen de 320 en 350graden tip temperatuur hebben, ga je nóg warmen stoken dan verbrand het flux direct en kan het tin niet vloeien.

Het soldeertin dat je gebruikt werkt uitstekend, maar omdat het lood (=giftig) bevat mag het niet meer gebruikt worden.

Voor privégebruik niet zo’n probleem overigens.

De basis informatie voor solderen.
Loodvrije Soldeertin (HS10)

Loodvrije tin in de volgende samenstelling :

  • Diameter 1 mm 
  • SN 95.4 ( Het symbool Sn van het chemische element Tin (element) )
  • AG 3.8 ( De chemische afkorting voor Argentium, de latijnse naam van het metaal Zilver. )
  • CU 0.7 (koper een metaal met Cu als chemisch symbool )

Loodvrij soldeer Sn 99.3% – Cu 0.7% 0,6mm 100g
Met dit loodvrije soldeertin soldeert u volgens alle huidige regels en het is ook nog een stuk gezonder. Deze rol bevat 100 gram soldeertin, welke is samengesteld uit 99,3% tin en 0,7% koper. Doordat de samenstelling anders is dan loodhoudend soldeertin ligt de smelttemperatuur ook wat hoger.

De basis informatie voor solderen.
Soldeertin (Kristall 505) loodhoudend

Een soldeertin met Kristall 505 flux welke zeer geschikt voor het maken van stabiele en sterke soldeerverbindingen in de elektronica. De flux is binnen de tin gelijkmatig over 5 kanalen verdeeld waarmee de tin ook op minder geschikte oppervlaktes optimaal soldeert.

  • Diameter 0,5 mm 
  • soldeer/lood verhouding: 60/40 (SnPb6040)

Soldeertin – 0,8mm 500g – SN 60% PB 40%
Deze rol bevat 500 gram soldeertin met harskern en een dikte van 0,8mm. Dit soldeertin is geschikt voor het standaard soldeerwerk.

Soldeertin – 1mm 100g – SN 60% PB 40%
Deze rol bevat 100 gram soldeertin met harskern en een dikte van 1mm. Dit soldeertin is geschikt voor het standaard soldeerwerk.Advertentie :


Een goede houder voor de T12 soldeerbout is de Universele soldeerbout houder Deze soldeerbout houder van Velleman is geschikt voor bijna alle soldeerbouten. Naast het vasthouden van de soldeerbout heeft deze standaard een extra functie, namelijk het reinigen van de soldeerpunt. De houder is voorzien van een bakje vergulde soldeerkrullen, waarmee tin resten eenvoudig van de soldeerpunt verwijderd kunnen worden.

De basis informatie voor solderen.

Zorg dat je soldeerstift schoon is, gebruik een stift met de vorm van een platte schroevendraaier want dat brengt het beste de warmte over.
Ik ben thuis zelf erg te spreken over de Hakko T12 met de soldeerpunt T12-BC2(iets holle punt) & T12-D24 (kleine beitel punt)

De basis informatie voor solderen.
Hakko t12 soldeer punten.

Klein druppeltje soldertin aan de punt, op de soldeerplek zetten, beetje tin toevoegen voor de warmte overdracht, wachten tot er voldoende warmte is en dan tin toevoegen tot de verbinding goed gesoldeerd is.

De basis informatie voor solderen.
De basis voor solderen

Geef een reactie...

%d bloggers liken dit: